Naxera: Nejlepší průprava pro Senátu je komunální politika

Starosta západočeských Přeštic Karel Naxera by se rád zaměřil na to, aby jeho obvod i celý Plzeňský kraj byly dopravní tepnou, která to má blízko do Prahy i do Německa. Zároveň chce, aby si kraj zachoval důstojné životní prostředí.

Co byste rád prací v Senátu změnil a zlepšil?

Rád bych změnil pohled občanů na úlohu Senátu. Myslím, že jejich velká část má o jeho funkci jen mlhavé představy.

Kandidujete v obvodu na Plzeňsku. Jaký máte k obvodu vztah? Čím chcete svému obvodu pomáhat?

Strávil jsem zde celý život. Po narození jsem žil s rodiči krátce v Horažďovicích, poté v Merklíně a nyní už 33 let v Přešticích. Vysokou školu jsem vystudoval v Plzni, kde jsem poté také několik let pracoval v kanceláři na Slovanech. Jako bývalý obchodník mám celý kraj důkladně projetý a vím, kde obce a města vzkvétají více a kde méně. Na to mají samozřejmě vliv místní samosprávy, ale též kraj i stát. Proto je nutné vytvářet vhodné podmínky, které umožní všem jmenovaným dosáhnout svých rozvojových cílů.

Co byste vzkázal lidem, kteří polemizují o smyslu horní komory?

Aby se o politiku více zajímali. Informace jsou díky internetu snadno dostupné a každému doporučuji věnovat tomu nějaký čas.

Podle aktuálního průzkumu CVVM má Senát důvěru 33 procent společnosti. Co byste dělal vy jako senátor pro zlepšení vnímání důvěryhodnosti Senátu?

Snažil bych se co nejvíce komunikovat s lidmi. Ať už ve své kanceláři nebo například prostřednictvím sociálních sítí. Práce senátora není jen o tom, aby seděl ve Valdštejnském paláci a hlasoval o zákonech. Správný senátor by měl být vidět ve svém volebním obvodě, zajímat se o problémy lidí i zdejších měst a obcí a ty následně řešit.

Jak chcete zúročit v Senátu svou dlouholetou práci starosty Přeštic?

Vzhledem k tomu, že jsou Přeštice obcí s rozšířenou působností a součástí městského úřadu jsou různé agendy, mám velmi dobrou představu o jejich obsahu a vím o problémech, se kterými se potýkají. Celou dobu za mnou občané chodí se svými problémy, se kterými se jim snažím pomoci. To mám v plánu činit i v Senátu.

Je podle vás výhodou, že většinu senátorů tvoří lidé se zkušenostmi z komunální politiky?

Podle mého názoru ano. Komunální politika je občanům nejbližší a nejuchopitelnější. Dlouhodobě jsou komunální politici vnímáni jako důvěryhodní, což pokládám za nejdůležitější vlastnost politika. Na komunální úrovni řešíme každodenní problémy lidí i detaily fungování samosprávy. Ostatně i Karel Schwarzenberg říká, že komunální politika je nejlepší přípravou pro jakoukoliv politickou kariéru a sám tuto zkušenost ve vysoké politice silně postrádal.

Dlouhá léta jste pořádal hudební koncerty. Chtěl byste v těžké době po covidu i ekonomické krizi pomáhat i kultuře?

Samozřejmě ano. Kultura hraje v našich životech svoji nezastupitelnou roli a je nutné ji podporovat. Její úroveň, rozmanitost, tradice říká o našem národě a o nás, jací jsme. Bylo to vždy důležité a nyní v našem globalizovaném světě snad ještě víc.

Co váš obvod nejvíce trápí a jak to chcete v Senátu řešit?

Náš obvod je nesourodý. Patří do něj část města Plzně, ale zejména větší množství malých sídel nerovnoměrně rozmístěných. Životní podmínky jsou dle mého názoru nejvíce limitovány dopravou. V Senátu bych se rád zaměřil na to, aby náš obvod i celý kraj byly efektivně propojeny kvalitními silnicemi a železnicí. Pro rozvoj našeho regionu je důležité, abychom to měli blízko do Prahy i do Německa.

Nebudu zapomínat ani na péči o krajinu a životní prostředí. V neposlední řadě nás bude zásadně ovlivňovat i energetika a její bezpečnost. Jsem přesvědčen, že tyto okolnosti mají vliv na kvalitu života i v jiných částech republiky. Rád bych proto pracoval ve výboru, který se bude některým z těchto témat zabývat. Senát má odpovědnost za kvalitu zákonů, které se dané problematiky týkají.

Jako starosta jste se zabýval i tím, aby veřejný prostor a životní prostředí ve městě a v okolí bylo důstojné a ohleduplné k životu. Dokážete toto téma akcentovat i v Senátu?

Jsem přesvědčen, že ano. Nástroje i prostředky ke zlepšení jsou k dispozici. Zásadní je samozřejmě zájem a zapojení občanů, jichž změny týkají.

Co byste nám doporučil ve svém volebním obvodu k vidění?

Jako patriot bych doporučil návštěvu národní kulturní památky chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích. Je to největší mimopražský barokní kostel v ČR. Od dětství miluji historii a hrady nebo jejich zříceniny. Určitě doporučuji navštívit Radyni s překrásným výhledem do krajiny, zámek v Lužanech, který je spojen s přeštickým rodákem architektem Josefem Hlávkou, samozřejmě vodní hrad Švihov, klášter v Chotěšově, městská muzea v Blovicích, v Nepomuku a Horažďovicích. Zde se můžete také vykoupat buď v krytém bazénu, nebo v krásné Otavě. V Plánici doporučuji muzeum vynálezce Františka Křižíka.

Anketa:

Oblíbený film – Mládí v trapu

Oblíbená kniha – Labyrint pohybu od Pavla Koláře a Renaty Červenkové

Oblíbená kapela/hudebník/zpěvák/zpěvačka – Foo Fighters

Oblíbené místo ve volebním obvodu – Lipky na Otavě v Horažďovicích

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *