Nebude bobr rychlejší, než plynaři? Bobří mokřad na Valše se musí vypustit

Plzeňští ochranáři začali cíleně vypouštět a regulovat množství vody v bobřím mokřadu v Plzni na Valše. Důvodem snížení vodní hladiny na minimum je zjištěný únik plynu na vysokotlakém plynovém potrubí vedoucím v zemi pod mokřadem. Vypouštět se začalo v sobotu, s opravou v pondělí. Všichni doufají, že bobr nebude s opravou hráze rychlejší než plynaři s opravou potrubí.

“Jedná se o mimořádnou a plánovanou akci většího rozsahu, kdy je třeba umožnit plynařům a hlavně technice bezpečný přístup k plynovodu tak, aby mohlo dojít k jeho opravě. Na akci se podílí hned několik subjektů, organizací a firem včetně profesionálních hasičů,” uvedl šéf Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň. “Jsem opravdu velice příjemně překvapen profesionálním a perfektním přístupem všech zúčastněných! Po několika schůzkách přímo na místě by se od pondělí 18. 3. 2024 mělo začít na opravě plynovodu systematicky pracovat. Proto jsme se také raději už v sobotu snažili připravit na pondělí pro bagr, plynaře i montéry co nejnižší vodní hladinu a bezpečné prostředí pro rychlou akci. Zároveň jsme v kontaktu s vodohospodáři, orgánem ochrany přírody i energetiky, aby krátkodobé vypuštění mokřadu bylo využito co nejefektivněji, třeba i k úklidu obrovského množství odpadků, které tam přinesla voda.
Na fotografiích Gabriela Černá a Karel Rada st. a Karel Makoň při postupném rozebírání bobří hráze, tak aby níže na toku nedošlo k přívalové povodni. Přenosu žabích snůšek a úklidu odpadků se věnovala Hana Makoňová a Vlaďka Radová.
Karel Makoň

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *