SOUTĚŽ: Prvními správci plzeňské zoo byli Alois Lokajíček a Adolf Pavlík. Vyhrávají…

Martina Kohoutová, Ivo Fišer a Petr Doležal získávají knížky o zvířatech v plzeňské zoo. Správně totiž odpověděli na otázku z naší soutěže JAK SE JMENOVAL PRVNÍ A DRUHÝ SPRÁVCE ZOO, TEHDY JEŠTĚ V DOUDLEVCÍCH – a měli štěstí. Správně bylo Alois Lokajíček v letech 1926 – 1932 a Adolf Pavlík v období 1932 – 1953.
Plzeňská zoo vznikla v roce 1926 v městské části Doudlevce a v dnešním jednadvacetihektarovém areálu na Lochotíně působí od roku 1963. Jako jediná v České republice je zároveň sloučena v překrásný funkční celek s botanickou zahradou a v centru města má detašovanou moderní expozici AKVA-TERA.
Mezi speciality plzeňské zoo patří chov zvířat v přirozených a přitažlivých podmínkách. Nové expozice tvoří výseky celých biotopů s charakteristickými druhy rostlin a živočichů. Velmi často tak nežije ve výběhu jedno zvíře nebo jediný druh, ale několik druhů najednou. Rostliny a živočichové jsou v plzeňské zoo podle Generelu vývoje z roku 1996 umisťováni podle světadílu svého původu respektive přesněji zoogeografické oblasti a zahrada byla rozdělena do několika světových částí. Stále více je chována ohrožená fauna ostrovů jako jsou Filipíny či Madagaskar.
Ilustrační foto Zoo Plzeň – kuandu obecný

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *