Co nosila švihovská šlechta? A co měla pod šaty? Přijeďte se podívat

Jaké šaty nosila v časech největší slávy švihovského hradu šlechta? Co si oblékalo služebnictvo? To se nyní dozvídají návštěvníci prvního prohlídkového okruhu Hrad.

Hodovní síň hradu Švihov. Podvečerní atmosféra. Jako by scénu ozařovaly zapálené svíce. Služebnictvo chystá hostinu. Cínové nádobí, sklenice, ovoce…  Figuríny v replikách historických oděvů názorně přibližují, jak mohla taková příprava hostiny vypadat v době přelomu 15. a 16. století.

Co nosila pod šaty renesanční dáma? Korzet místo podprsenky? Jak vypadal a kde se nosil kapsář?  Nahrazovaly panenky módní katalogy? To a mnohem více se návštěvníci dozvědí pro změnu v komnatě švihovské hradní paní. Mimochodem, jedny z vystavených šatů jsou stylově shodné s těmi, které má na sobě oblečeny manželka Jidřicha Švihovského z Rýzmberka na historické malbě v hradní kapli.

 Oživení expozice připravila přední odbornice na historický textil, autorka publikace Oděv v západních Čechách 15. – 17. století, Mgr. Veronika Pilná Ph.D.,  která vystavené šaty navíc sama šila podle skutečných historických předloh!

David Růžička, foto NPÚ České Budějovice

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *