Na sobotní Hamernický den v Dobřívě vás doveze Hamerník Expres z Rokycan či z Nezvěstic

Z Rokycan či z Nezvěstic vás v sobotu přiveze na 28. Hamernický den k vodním hamru v  Dobřívě speciální Hamerník Expres spolu s historickým autobusem. Celodenní kovářská akce s bohatým kulturním programem začíná už v 9 hodin. V Dobřívě se každoročně prezentují kováři, kteří se sem sjíždějí nejen ze západních Čech, ale i z Moravy. Záštitu nad ním převzalo Společenstvo kovářů, uměleckých kovářů, podkovářů a zámečníků, které také dohlíží na průběh soutěže učňů kovářského řemesla s názvem Dobřívský cvoček.

Díla, jejichž výrobu budou moci návštěvníci sledovat přímo na místě, budou na konci Hamernického dne vystavena a veřejně vyhodnocena odbornou porotou. Přestože vodní hamr v  letošním roce ještě prochází náročnou rekonstrukcí budovy i vnitřního vybavení, příznivci kovářského řemesla nebudou ochuzeni o bohatý kulturní program, který se bude konat v  přilehlém exteriéru. Zároveň bude veřejnost seznámena s  celým projektem revitalizace vodního hamru. Jediným omezením bude skutečnost, že v  hamru nebudou probíhat prohlídky se spuštěnými stroji, ale bude možnost sledovat postup prací na opravách.

“Všichni se teď shánějí po podrobném programu Hamernického dne – nebojte se, ať přijedete v kteroukoliv hodinu, vždycky něco uvidíte, pořád se bude něco dít,” slibují pořadatelé na Facebooku. “Co třeba zkusit si něco otesat pod dohledem statného tesaře, vykovat hřebík, s provazníkem uplést provaz a nebo si snad raději popovídáte s katem? A jako každý rok přijedou skupiny historického šermu – letos to budou Harcíři z Rokycan a Berounští měšťané. Nově bude na Obecním úřadě v Dobřívě po celý den výstavka ručních prací,” stojí v pozvánce.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *