Neženou se za výsledky, aktivním seniorům z Plzně jde o udržení kondice

Klub aktivních seniorů (KAS) při Dobrovolnické regionální agentuře (DoRA) v Plzni v zimě i v létě naplňují heslo “Držíme se svěží – ale jde to ztěží”. V minulých letech se v zimě zapojovali do celostátního mezigeneračního projektu „Přeplavme svůj La Manche“ vyhlašovaného Senzačními seniory (SenSen). Jedná se o štafetové  plavání přihlášených týmů. Akce probíhala vždycky celý únor.

Letos začátkem roku, vzhledem k nouzovému stavu v důsledku pandemie covid 19 a uzavření bazénů, byla vyhlášena změna – projekt pod názvem Chodecká štafeta 2021 „La Manche na suchu“. A tak celý únor aktivní senioři z Plzeňska šlapali ve sněhu, v mrazu, ale statečně. Nejednalo se o skupinové vycházky, chodili spíše jednotlivci nebo dvojice. “Jen mateřské školy měly vycházky povolené, a tak díky projektu ministerstva práce a sociálních věcí Senioři v krajích, se k nám připojila celá 60. MŠ v Plzni,” uvádí Stáňa Adamcová z Klubu aktivních seniorů. “Nehnali jsme se za nějakými úžasnými výsledky, ale chodili hlavně pro udržení kondice a užívali si krásné vycházky po okolí Plzně. Bylo zapotřebí chovat se zodpovědně ke svému zdraví: neuklouznout, neupadnout, nenastydnout,” usmívá se Stáňa Adamcová.

Do týmu KAS se zapojili senioři, ženy a muži produktivního věku, děti a dokonce i předškoláčci a  mrňouskové v kočárku se svými rodiči. “Nedovedete si představit tu pohodu a krásu,” říká paní Adamcová. “Celkem jsme nachodili 7010 kilometrů,” dodává. Ne každý se zúčastnil všech výletů, takže se postupně kilometry připočítávali. Když deset lidí ušel každý devět kilometrů, připočítalo se devadesát.

V březnu se senioři připravovali na Velikonoce a moc litovali, že je kvůli pandemii nebudou moci oslavit spolu. Situaci kolem koronaviru ale chápou. “Kdo si počká, ten se dočká,” reagovala jménem všech organizovaných seniorů Stáňa Adamcová. Čas do doby, než se zase “rozběhne” normální život, využili členové KAS k nové aktivitě. “Pokoušíme se o malá literární dílka, se kterými vystoupíme v autorských čteních prostřednictvím rozhlasu, když to nepůjde živě,” plánují. “A co chceme uskutečnit dále, zatím neprozradím. Každopádně se máme na co těšit!” usmívá se Stáňa Adamcová.

Za spolupráci při akcích Kas děkuje Krajské radě seniorů Plzeňského kraje, Radě seniorů města Plzně, krajské koordinátorce ministerstva práce i Dobrovolnické regionální agentuře DoRA v Plzni.

Český pohled má pro aktivní seniory zajímavý tip na aktivitu během jarních měsíců. Právě totiž začalo putování Po stopách domovních znamení v Plzni. Jde o soutěž, která nabízí nejen zajímavé ceny, ale i zážitky a poučení o místech, kterých si možná ještě nikdy nevšimli. Podrobnosti o soutěži jsou na http://plzenskaznameni.cz/

(až), snímky jsou ze zimních aktivit Klubu aktivních seniorů

 

 

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *