Zmatky kolem čápů. Začalo to v Mirošově, další hlášení přišla ze Šťáhlav, Chebu a od Klatov.

“Posledních pět let je to stále dokola, a nikdo neví, čím to je. Pravidelný povyk kolem návratu čápů bílých na hnízdiště v Plzeňském kraji se během posledních deseti let stupňuje a opakuje každý rok,” reaguje na zprávy o návratu čápů na hnízdiště v západních Čechách Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

V tiskové zprávě dále uvádí: “Pravdou zůstává, že čápa bílého na hnízdě je možné vidět čím dál dříve, letos tomu bylo už 10. února, kdy přišla první zpráva. Je to moc brzy a podle vysílaček a ornitologických kroužků se v žádném případě nejedná o ptáky zimující v Africe. Ti jsou ještě stále na černém kontinentě, a byť se už postupně posouvají směrem k domovu, tak na jejich přílet si budeme muset ještě pár týdnů počkat.

Začalo to v Mirošově na Rokycansku v pondělí 10. 2. 2020. Hned po vichřici Sabina se na hnízdě u náměstí v Mirošově /RO/ objevili dva čápi bílí. Fotku nám poslal pan Zikmund a od té doby se tam čápi střídavě objevují a zase mizí. Další lokalitou, kde viděli alespoň jednoho čápa stát na hnízdě, byly Šťáhlavy /PJ/. Tady byl čáp hlášen hned dva dny po Mirošově, přičemž další den byl čáp na hnízdě ve Vstiši u Dobřan /PJ/. V Dobřanech /PJ/ na pekárně máme už šestou zimu pro jistotu čapí pár vždy celou zimu. Přesně jako vždy se téměř ve stejný okamžik objevil čáp na hnízdě v Chebu a v Chodové Plané. Dnes 20. 2. 2020 (deset dní od Mirošova) hlásily čápa Klatovy a asi za tři hodiny později Bezděkov hned vedle Klatov /KT/.

Letos nám v tom čápi zase dělají tradiční zmatek jen s tím rozdílem, že zatím nemáme odečtený ani jeden ornitologický kroužek a nevíme, o jaké ptáky se ve skutečnosti jedná a kolik jich je. Podle mého názoru se úplně klidně může jednat třeba o pět čápů, kteří krouží po kraji a občas sedí na tom či onom hnízdě. Z minulosti podle ornitologických kroužků víme, že se jedná o ptáky, kteří většinou zimují v Německu kousek od české hranice, s blížícím se jarem přeletí kopec a media hned blázní, že jaro je už tady. Přitom se vždy čápi posunou jen pár desítek kilometrů zpět do Čech a tady pak udělají turné po několika hnízdech.

Stejně tak se většinou jedná o ptáky, kteří se v okolí hnízda zdržují celou zimu, jako je tomu například v Dobřanech /PJ/. Tady čápi již šestou zimu zůstávají a nelétají nikam. V minulosti tomu bylo tak i kolem Kdyně a Kouta na Šumavě, na Domažlicku či kolem Plané u Mariánských Lázní na Tachovsku.

Ano, zcela určitě je to pro nás ornitology prapodivné chování ptačího druhu, jehož jednotlivci z důvodu zachování zdravé a silné populace létali pravidelně na druhý konec zeměkoule několik tisíc kilometrů zimovat a v první polovině dubna se pak vraceli do Čech. Dnes tuto dalekou cestu absolvuje jen pár skalních jedinců, kteří, když se pak v dubnu vrátí, tak na jejich hnízdech už sedí skupina retardů, kterým navíc ještě většinou věci neznalá veřejnost za masivní podpory medií většinou hlasitě tleská.

Takže nenechte se zmást a věřte, že to, čeho jsme teď svědky, může být za pár let ve skutečnosti úplně jinak. Možná se nám populace čápů bílých opravdu rozdělí na dvě samostatné skupiny a bude normální vidět čápa na hnízdě už o Vánocích, ale zrovna tak může přijít konečně pořádná zima, která tyto „odchylky“ vykosí a bude vše zase tak, jak má být. Protože to, že se děje to, co se děje, je totiž dost možná následek toho, že kolegové v Německu na některých lokalitách divoké čápy v zimě přikrmují, a tak docela škodlivě zasahují do přirozeného vývoje tohoto jinak dost přísně přírodou vedeného a regulovaného ptačího druhu. Důkazem toho je i náš vysílačkou sledovaný čáp Arnošt, který na rozdíl od svého pokrevního bratra Edy zimuje v Německu u Pasova, zatímco Eda se prochází s dalšími čápy v africké Keni.

I když i tato informace může být s ohledem na věk námi telemetricky sledovaných čápů do jisté míry zavádějící. Čáp Míra, loňské (2019) mládě rodičů z Mirošova, možná těch co stáli na hnízdě už 10. února 2020, je momentálně (16. 2. 2020) pod horou Kilimanjaro v Africe a vůbec nikam se nežene. Eda, pokrevní bratr již zmíněného Arnošta z hnízda v Chodové Plané kam byli oba adoptováni v roce 2019, je kousek nad Mírou a domů také nespěchá. Pozor, jedná se ale o loňské mladé ptáky, kteří minimálně rok ještě hnízdit nebudou.

.

Na druhou stranu dospělý (starší) čáp bílý, který hnízdil loni (2019) v Nepomuku, kde také dostal od kolegů vysílačku, se už pomalu ale jistě posouvá směrem do Evropy. Zajímavé je, že zatím se vrací po úplně stejné trase, kterou nám jeho vysílačka vyznačila loňský podzim do map při jeho cestě do Afriky. Aktuálně je pod Jeruzalémem, takže do Nepomuka to má také ještě pár týdnů! Více na mapách od Bohumila Máška.

PS: Samozřejmě budeme rádi, když nám pohyb čápů budete pomáhat monitorovat. Pokud by se vám povedlo vyfotografovat či dokonce odečíst ornitologický kroužek, tak bychom se mohli výrazně posunout zase o kus dál a minimálně zmapovat, co se vlastně děje.
Děkuji a s pozdravem.

PSS: A potom možná, že tento předčasný pohyb čápů po hnízdech vyřeší povolené plošné trávení hrabošů a bude klid. Hlavně ať čápi stejně jako luňáci domů nespěchají, protože je tady bohužel nečeká nic pěkného!”

Ilustrační foto Pixabay

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *