O prvním červencovém víkendu ožije Železná Ruda Rysími slavnostmi. Připomene si také 25 let partnerství s italským městem Aldeno


Tradiční Rysí slavnosti  zahájí v sobotu 2. července v 10 hodin příjezd vlaku taženého parní lokomotivou na hraniční nádraží Železná Ruda – Alžbětín. Oproti předchozím ročníkům bude tentokrát program rozšířen o oslavu čtvrt století partnerství s italským Aldenem.

„Spolupráce s Aldenem  je po celých 25 let velice bohatá. Každý rok se navštěvují nejen žáci a učitelé základních škol, ale i zástupci místních spolků a hasičů,“ uvádí starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Aldeno s necelými třemi tisíci obyvateli leží v severoitalské provincii Trento. Třídenní oslavy zahájí česko–italsko–německý večer v městské hale v Bavorské Rudě v pátek 1. července od 19 hodin. Zájemce sem dopraví autobusy, které vyjedou od bývalého hotelu Javor v Železné Rudě v 18.20 a 18.40 hodin.

Rysí slavnosti odstartují v sobotu 2. července. Návštěvníci mohou těšit na svezení ruční drezínou nebo koňským spřežením. Chybět nebudou ani prodejci tradičních certifikovaných šumavských produktů. „V rámci celodenního programu je připraveno mimo jiné vystoupení orchestru z města Aldeno, koncert skupiny Kabát Revival Plzeň nebo latinskoamerická taneční show,“ sděluje Michal Šnebergr.
Parní vlak vyjede z hlavního nádraží v Plzni v sobotu 2. července v 7.10 hodin a zpět z Alžbětína do Plzně se vydá mimořádně až v neděli 3. července v 18 hodin. „Na trase mezi nádražím v Železné Rudě – Alžbětíně a Špičákem bude v provozu po oba víkendové dny  parní vlak. K prohlídkám bude připraven také Legiovlak včetně parní lokomotivy, který připomíná historii československých legií, a to je určitě velkým důvodem k návštěvě,“ dodává starosta.
V neděli 3. července se mohou sportovní fanoušci těšit na italsko–český fotbalový zápas na železnorudském hřišti. Výkop je naplánován na 9 hodin. Program bude pokračovat od 13 do 17 hodin opět na hraničním nádraží Železná Ruda – Alžbětín, kde vystoupí kapela Pelíškové.
Rysí slavnosti vznikly v rámci přeshraniční iniciativy Tierisch-wild, do níž se zapojilo 12 bavorských a devět českých obcí regionu národních parků Bavorský les a Šumava s cílem propojit nenásilnou formou ochranu přírody s cestovním ruchem. „Každá z členských obcí si zvolila ke své prezentaci zvíře, které je pro ni typické. Pro Železnou Rudu je tímto symbolickým zvířetem rys. Proto jsme akci nazvali Rysí slavnosti,“ vysvětluje Michal Šnebergr.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *