Delegace z Chorvatska na návštěvě v Plzeňském kraji

Delegace z partnerského regionu Plzeňského kraje v Chorvatsku Bjelovarsko-bilogorské župy je v těchto dnech na návštěvě Plzeňského kraje. V úterý 24. května přijal delegaci na krajském úřadě hejtman Václav Šlajs, který přivítal představitele Bjelovarsko-bilogorské župy Damira Bajse.

„Pojí nás nejen přátelství, ale také vzájemná spolupráce a já doufám, že se po této návštěvě bude ještě více rozvíjet,“ řekl hejtman v úvodu setkání, kterého se za Plzeňský kraj zúčastnili také členové rady – náměstek Jaroslav Bauer a Ivo Grüner, náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková a radní Jaroslav Šobr. Hejtman také krátce představil Plzeňský kraj a zmínil mimo jiné dobrou ekonomickou situaci kraje a nízkou míru nezaměstnanosti.

Chorvatskou delegaci vede župan Damir Bajs, který poděkoval hejtmanovi za milé přijetí v kraji. „Cítím se zde ve vašem regionu velmi dobře nejen díky naší spolupráci a partnerství, ale také kvůli lidem,“ uvedl Damir Bajs a zmínil velmi dobře fungující spolupráci v oblasti školství. Župan také krátce představil Bjelovarsko-bilogorskou župu, na jejímž území žije 60 % Čechů.

Delegaci z Bjelovarsko-bilogorské župy tvoří zástupci župy, ale také představitelé tamní hospodářské komory a podnikatelé. „Věříme, že naše návštěva přispěje k prohloubení vztahů mezi podnikateli, školami a dalšími subjekty. Do budoucna doufáme, že se nám podaří společně žádat o finance z Evropských fondů,“ uvedl při setkání Vladimir Bilek, člen Parlamentu Chorvatské republiky pro českou a slovenskou národnostní menšinu a člen krajského zastupitelstva.

Během návštěvy v Plzeňském kraji se členové delegace již setkali s primátorem města Plzně, prohlédli si město a navštívili Techmanii. Ve středu je připravena série pracovních jednání se zástupci hospodářských komor PK, představiteli Agrární komory PK a podnikateli a dále jednání politických představitelů na téma regionálního rozvoje a fungování regionálních operačních programů. Odpoledne hosté navštíví společnost Bohemia sekt, a. s. ve Starém Plzenci a pivovar Plzeňský Prazdroj.

Bjelovarsko-bilogorská župa je jedna z Chorvatských žup. Jejím hlavním městem je Bjelovar. V župě žije asi 7 098 chorvatských Čechů, což představuje přibližně 5,33 % populace župy a asi 67,54 % všech Čechů žijících v Chorvatsku, což z župy činí jádro českého osídlení v Chorvatsku.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *