Města s dobrou adresou. Přijďte do Moving Station na výstavu o tom, co patří k životu každého Dána

Od 8. do 19. února bude ve venkovních i vnitřních  prostorách Moving Station k vidění dánská výstava Města s dobrou adresou, která přibližuje, jak neodmyslitelné je jízdní kolo jako prvek životního stylu, kultury a společenského života každého Dána. Úkolem výstavy je inspirovat obyvatele Plzně. Vyvolat debatu o tom, co vlastně považujeme za „město s dobrou adresou“ a jakou roli v tom hraje cyklodoprava. Organizátoři připravují na toto téma workshopy pro studenty plzeňských středních škol a 22. února také diskusi s veřejností. Vstup je zdarma.

Soubor dvou dánských výstav Copenhagen Solutions a The Good City, které se společně prezentují pod názvem Města s dobrou adresou, zapůjčilo České republice dánské velvyslanectví. „Naše výstavy nemají sloužit jako návod na kopírování něčeho, co by se mělo do České republiky přivést. Výstavy mají inspirovat a klást otázky, protože to je častokrát důležitější, než mít hotové odpovědi,“ řekl o projektu zástupce velvyslance Dánska v ČR a rada pro politické záležitosti Lars Kjellberg.

 

Hlavním cílem plzeňských organizátorů výstavy je, aby se k pohybu po městě více využívalo jízdní kolo, jakožto zdravý a ekologický způsob dopravy. „Rádi bychom vyvolali diskusi nejen mezi mladými lidmi (středoškolskými studenty), ale i širší veřejností,“ vysvětluje Jiří George Konečný, hlavní organizátor výstavy a zástupce iniciativy Plzeň na kole. „Naše dlouhodobá snaha něco změnit, vychází z toho, že v Plzni zatím chybí městem podporovaný bikesharing, městský cyklokoordinátor nebo kvalitní cyklostojany před veřejnými budovami. Je hodně co zlepšovat v podmínkách pro cyklistickou dopravu po městě,“ dodává další členka iniciativy Eva Haunerová.

 

Studenti šesti plzeňských středních škol budou v rámci workshopů diskutovat o cyklistice jako způsobu dopravy po městě a pokusí se vytvořit pocitové mapy, ze kterých bude patrné, kde se dotazovaní cítí bezpečně a kde naopak ne. Se studenty a v následné diskusi i s širší veřejností se organizátoři pokusí najít odpovědi na otázky: Jaká je cena veřejného prostoru? Co jsme ochotni udělat pro čistý vzduch? Jakou hodnotu má zdravé a bezpečné prostředí pro nás a naše děti? Pocitové mapy doplněné o výstupy z diskusí budou po skončení akce vystaveny v jednotlivých školách. Zároveň budou tyto výstupy sloužit jako podklad pro další jednání se zástupci města o podpoře cyklodopravy.

Mohlo by se vám líbit...

Počet komentářů: 2

  1. Ares napsal:

    Kde je ta výstava – český název místa není ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *