„Já sem ťa měla ráda, protože sem si myslela, že si chlap. Ale ty si enom srab!“ Gazdina roba na jevišti Divadla Alfa

Klasická literární díla nestárnou. Dokazuje to i plzeňské Divadlo Alfa ve své třetí premiéře sezóny. Novinka „Gazdina roba“ přináší současný pohled na tvorbu královny českého realismu spisovatelky Gabriely Preissové. Osvědčený tvůrčí tým Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, který opět vsadil na vlastní dramatizaci, se v Alfě už potřetí zaměřuje na mladé publikum. Společně s dramaturgy divadla sledují linii dospívajících hrdinů v klasických dílech českých i světových. 

První byl Hamlet v inscenaci „Hamleteen“ (2012), následoval Miloš Hrma v „Ostře sledovaných vlacích“ (2014). Nyní je to první dívka-žena, Eva krajčířka, která v „Gazdině robě“ vsází svůj život na velkou lásku. V roli Evy krajčířky se představí Andrea Ballayová, slovenská herečka, která do Alfy přišla vloni v září z Nitry. Českou premiéru měla Gazdina roba v pondělí 20. února, večerní premiéra se odehraje v Divadle Alfa zítra, v pátek 24. února.

Přední česká vlastenka Gabriela Preissová, jedna z prvních žen, kterým se podařilo uplatnit svůj talent v uměleckém prostředí, vydala Gazdinu robu v roce 1889 nejprve jako povídku a na radu svého přítele F. A. Šuberta ji vzápětí zdramatizovala pro Národní divadlo. „Kritika ‚Gazdinu robu‘ většinou cupovala, ale publikum ji přijalo – zůstala osm let v repertoáru. A zapsala se trvale do přízně dramaturgů divadel pražských i oblastních. V Plzni se poprvé hrála už v roce 1890, v divadle, které stávalo v dnešních sadech Pětatřicátníků. Od té doby ji místní diváci viděli čtyřikrát jako činohru a čtyřikrát jako operu J. B. Foerstera pod názvem ‚Eva‘,“ říká dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová.

Andrea Ballayová se na jevišti sejde se svými spolužáky z DAMU – Petrem Vydareným (Mánek) a Josefem Jelínkem (Samko). Roli Mánkovy matky, Mešjanovky, hraje Blanka Josephová-Luňáková, držitelka Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla. Dále hrajíMarie Mrázková, Lenka Válková Lupínková, Martina J. Hartmannová, Petr Borovský, Martin Bartůšek, Bob Holý, Tomáš Jereš, Robert Kroupar, Matěj Siegl a Daniel Čámský.

Zajímavé jsou v dramatizaci dialogy. Nejsou vedeny žádnou “starou” moravskou řečí, ale současným nářečím používaným v oblasti kolem vesnice Hluk u Uherského Hradiště.

Inscenace je určena žákům 8. a 9. tříd ZŠ, studentům středních škol a dospělým divákům.

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *